תפריט

מה הקשר בין חיסון הקורונה לבין רישום פטנטים?

בחודשים האחרונים מתנהל ויכוח מתמשך בין מדינות האיחוד האירופי לבין ארגון הסחר העולמי בסוגיית השעיית הפטנטים על החיסונים נגד קורונה. ארגון הסחר העולמי בתמיכה של הממשל האמריקאי בראשותו של הנשיא ג'ו ביידן, מצדדים בהשעיית רישום פטנטים על החיסונים וזאת כדי לאפשר ייצור מקומי של החיסונים במדינות שונות מסביב לעולם ובכך למעשה להאיץ את קצב ההתחסנות העולמי מפני הנגיף. מנגד, מנהיגי מדינות האיחוד האירופי המתנגדים למהלך, בטענה, שוויתור על ההגנה על הפטנטים עלול לפגוע במאמצים להתאמת החיסונים למוטציות השונות של הנגיף והדבר עלול להוביל להשפעה שלילית על המצב. 

מה הקשר בין חיסון הקורונה לבין רישום פטנטים?

מה המשמעות הנלווית להשעיית הפטנטים על החיסונים?

השעיית רישום פטנטים על החיסונים נגד קורונה, תאפשר לכל יצרן תרופות לייצר חיסונים לקורונה מבלי להיות חשוף לתביעות מצד החברות המחזיקות בפטנט על החיסון. השעיית זכויות הפטנט על פי המצדדים, תאפשר ייצור מקומי של החיסונים ובכך ניתן יהיה לחסן כמות גדולה של אזרחים בכל רחבי העולם. המתנגדים להשעיה טוענים, שהפיתוח המהיר של החיסונים הוא פועל יוצא של חדשנות וכל פגיעה בזכויות הקניין הרוחני עלולה להוביל לפגיעה ברוח היזמית של חברות הפארמה ואף להרתיע אלפי יזמים מסביב לעולם מלקחת סיכונים בכל הנוגע לפיתוח טכנולוגיות ופטנטים.

מלאו פרטיכם מטה ונציגנו ישמחו לענות לכם על כל שאלה שתצוץ

    כיום, קיים פער משמעותי בשיעור המתחסנים במדינות שונות מסביב לעולם, כאשר בארצות הברית, אנגליה וישראל, שיעור המתחסנים חוצה את רף ה-50 אחוזים מכלל האוכלוסייה ואילו במדינות מתפתחות אחרות, רף המתחסנים איננו מגיע ל-10 אחוזים מכלל האוכלוסייה. נתונים אלו מעידים על הצורך בפתרון מהיר בנושא. אולם במידה שיוחלט בסופו של דבר על השעיית הפטנטים, יצרני התרופות מסביב לעולם, ובעיקר במדינות בהן נדרש ייצור מקומי לצורך מתן חיסונים למרבית האוכלוסייה, יידרשו לידע נוסף אשר אינו מפורסם ובלעדיו לא ניתן לייצר את החיסון. 

    לאור הוויכוח בין המצדדים בהשעיית הפטנטים על החיסונים לבין המתנגדים, אחד מהפתרונות אשר עלו על הפרק היא ההצעה לאפשר מתן רישיון בהסכמה לחברות תרופות מסביב לעולם לתקופה מוגדרת בזמן וזאת ללא תמורה ,תוך התחייבות לייצור חיסונים בכמות כזו או אחרת בהתאם לתנאי הרישיון שיוענק. פתרון נוסף שהוצע, מתייחס לרכישת הפטנטים על ידי הממשל האמריקאי המצדד בהשעיית הפטנטים, כאשר הרכישה תעשה על פי שווי מוזל והממשל האמריקאי הוא זה שיחזיק בידע הנדרש לייצר החיסונים ויעביר אותו למדינות השונות מסביב לעולם. על פי הצעה זו, ניתן יהיה להגיע לחיסון כלל עולמי תוך פרק זמן של שנה – שנתיים, וזאת תוך התייחסות פרטנית בהליכי פיתוח החיסון למוטציות (וריאנטים) כאלו ואחרות שמתגלות אחת למספר חודשים מסביב לעולם. 

    בסופו של דבר, האינטרס של האנושות הוא לקדם מהלך שיוביל לכך שהחיסונים יהיו זמינים לכלל תושבי כדור הארץ מבלי לפגוע ברוח היזמית של החברות העוסקות בפיתוח טכנולוגיות והמצאות.