תפריט

קניין רוחני באינטרנט – האם אפשר להגן עליו?

קניין רוחני באינטרנט

אפשר לייחס לאינטרנט המון יתרונות, ובאותה הנשימה גם לא מעט חסרונות. לצד הנגישות המלאה למידע, היכולת ליצור חברויות וקשרים רומנטיים וגם האפשרות לעבוד מהמחשב בכל נקודת זמן ומכל מקום, יש שנפגעים מהזירה הדיגיטלית. מאחר ומדובר על מרחב שבו הכל קורה מהר –כאן ועכשיו, לא תמיד אנשים חושבים על הפעולות שהם עושים, על ההשלכות שלהן ועל השאלה: "האם מה שעשיתי חוקי?".

האינטרנט ביסס את מעמדם של המון יוצרים – מוסיקאים, כותבים, מעצבים ומתכנתים. לא מעט יצירות, (אם לא רובן), מוצאות את דרכן אל הרשת ואל משתמשים רבים שנהנים מהתוצרים. עם זאת, העתקות וגניבות של יצירות הפכו לפעולה כמעט שגרתית, כאשר לא תמיד אלו שמבצעים את העבירה מודעים לה.

מלאו פרטיכם מטה ונציגנו ישמחו לענות לכם על כל שאלה שתצוץ

    דיני קניין רוחני מגינים על הזכויות ביצירותיכם, גם כאשר מדובר על קניין רוחני באינטרנט.

    קניין רוחני במרחב האינטרנט – על מה בדיוק מדובר?

    כאשר מדובר על קניין באינטרנט, לעתים, קיים קושי להבין כיצד מתיישבת ההגנה על הקניין הרוחני עם מרחב האינטרנט. ומדוע? משום שמדובר בדברים שאינם מוחשיים-פיסיים. הקניין הרוחני רלוונטי לאלו מכם שעומלים על עבודות ויצירות שונות, כאשר התוצר הסופי איננו בדמות "מוצר פיסי" שאפשר לאחוז בו בשתי ידיים. לדוגמא:

    • סלוגן, סיסמא
    • תוכנות, משחקים או שיטות פיתוח
    • עיצובים, תמונות, פילטרים
    • תוכן שיווקי המפורסם באתר שלכם
    • יצירות – כתובות, מוקלטות וכן הלאה…

    קיים קונפליקט שמחייב מציאת איזון: מצד אחד, היוצרים רוצים להפיץ ולשתף את היצירות שלהם למנעד רחב של קהלים. עם זאת, ישנם אלו שעושים שימוש באותם תוצרים מבלי להעניק קרדיט/תגמול כספי ליוצרים.

    למעשה הפצת התוצרים, (שהיא אינטרס ברור של היוצרים), היא זו שגורמת ברוב המקרים לאותן ההפרות של זכויות היוצרים.

    דוגמאות להפרה של זכויות יוצרים באינטרנט

    אחת הדוגמאות הקלאסיות והרלוונטיות לנושא של קניין רוחני באינטרנט והפרה של זכויות יוצרים, היא גניבה של תכנים מאתר אחד לאחר. על מנת שאתר יקודם במנוע החיפוש "גוגל", יש להעלות אליו תכנים אינפורמטיביים בעלי ערך לגולש. וכך, יש מקרים בהם חברה X גונבת תוכן (העתק-הדבק) מחברה Y – המתחרה המובילה.

    כמה קל לגנוב ולהפר זכויות יוצרים? קל מאד. הודות לחוק זכויות היוצרים מ-2007 המגלם בתוכו גם את נושא הקניין הרוחני באינטרנט, פעולות אלה מהוות הפרה של זכויות יוצרים..

    דוגמא נוספת של ענייני קניין רוחני באינטרנט והפרתו: אתר שמעלה תמונה שאתם צילמתם ללא רשותכם ומבלי להעניק לכם קרדיט. מדובר בתופעה שכיחה מאד, בעיקר בימים בהם אחת האפליקציות הפופולאריות ביותר היא אפליקציית האינסטגרם שמבוססת על שיתוף תמונות.

    חשבונות עסקיים שמעלים תמונות של משתמשים, לרוב יבקשו רשות להשתמש ביצירה (בתמונה), תוך תיוג וציון שמו של הצלם. במידה ומשתפים תמונה שלכם ללא ידיעתכם- מדובר בהפרה של זכויות היוצרים.

    משרד "כץ פרזנטי ושות'", מציע שירות ליווי וייעוץ משפטי מלא לפרטיים ולחברות בתחום הקניין הרוחני. אנו מייעצים לקבוצה רחבה של בעלי זכויות – מהוצאות לאור ועד אמנים. נשמח לעמוד לרשותכם במקצועיות ונאמנות, במטרה ברורה למנוע את ההפרות הבאות ולדאוג לפיצוי ראוי לבעלי הזכויות.