תפריט

האם כל אחד יכול להמציא "פטנט"?

המצאת פטנט

בשנת 2020 נדמה כי כולם רוצים להיות ממציאים, יזמים ומביאי הבשורה הגדולה הבאה. אם בעבר אנשים היו משרטטים רעיונות במחברת בשעות הפנאי בבית הקפה, הרי שכיום ישנם פורומים גדולים ופגישות יזומות המעודדים חשיבה יצירתית ופיתוח "שריר היזמות". 

נשאלת השאלה: האם כל אדם יכול להמציא פטנט ולהיות חתום על המצאת פטנט? בכדי להשיב על השאלה, צריך בעיקר להבין מהם הקריטריונים לקבלת פטנט. לעתים, האמצאה שאתם עומלים עליה רבות, כלל לא מתאימה להגדרה של פטנט…

מלאו פרטיכם מטה ונציגנו ישמחו לענות לכם על כל שאלה שתצוץ

    פטנט – למה שגם אתם תרצו שיהיה לכם אחד כזה?

    המוטיבציה הגדולה ביותר של רישום פטנטים היא המוטיבציה הכלכלית. נניח ואתם עומדים בראש חברה גדולה שלה מתחרות רבות, הרי שפטנט רשום שלכם מעלה את הערך העסקי שלכם, משקף את היכולות והקידמה שלכם ומעניק לכם יתרון כלכלי-תחרותי. 

    אם לוקחים לדוגמא את עולם הטכנולוגיה והמחשבים, הרי שפטנט בתחום אבטחת המידע יכול להעניק לכם ערך רב. התוכנה שפיתחתם שהינה פטנט ייחודי, מונעת מהמתחרים לייצר, להשתמש ולמכור את התוכנה. כך, קהל היעד שמעוניין בפתרונות של אבטחת מידע, יבחר בכם כאלו המחזיקים בפתרון המתקדם והחכם ביותר. המתחרים? נשארים מאחור ולא יכולים לעשות דבר בנידון, מלבד להשתמש בעצמם בפטנט שלכם.

    "זו אמצאה שלי, איש לא יכול לעשות בה שימוש"

    ישנו בלבול רב בין שני המושגים המשיקים: פטנט ואמצאה. רבים סבורים כי ברגע שיש להם אמצאה, גם יש להם משהו מקורי שעליו יש להם זכויות יוצרים ושהשימוש בו בלעדי אך ורק להם. בפועל, האמצאה נטולת כל מעמד, בטח שהיא אינה פטנט. בכדי להמחיש את הרעיון: אורי סבור כי האמצאה שלו חדשה ועומדת בכל הקריטריונים. בפועל, לאחר שמתבצעות הבדיקות השונות במאגרים ע"י עורך הפטנטים, מתגלה כי ישנו פטנט רשום על אותה האמצאה או שזה פורסם בדרך אחרת. 

    רק לאחר הגשת הבקשה לפטנט וקבלת החותמת הרשמית, האמצאה שלכם תקבל מעמד של מוגנת בפטנט. מרגע זה, הפטנט מזכה אתכם בכל הזכויות הרלוונטיות – בלעדיות להפצה ומכירה של המוצר הגלום בפטנט בכל טריטוריה בה הפטנט התקבל והוא בתוקף.

    "אני לא צריך לדעת מהם הקריטריונים, יש לי אחלה אמצאה!"

    האם כל אחד יכול להמציא "פטנט"? לפני שאתם חושבים על המצאת פטנט, אתם צריכים לדעת אילו אמצאות נחשבות ראויות למעמד של פטנט רשום. ארבעת הקריטריונים לקבלת פטנט:

    • חדשנות – כידוע, מה שהופך אמצאה פטנט להיות ראויה למעמד של פטנט הוא הבשורה החדשה שהיא מביאה. כל עוד ישנם תקדימים למוצרים עם פונקציות דומות, הרי שהאמצאה שלכם לא תוכל להירשם כפטנט. בדיקת האמצאה שלכם מתבצעת בין היתר באמצעות מאגרי מידע שונים הבוחנים פטנטים בישראל ובחו"ל.
    • התקדמות המצאתית – פרמטר נוסף שנבחן הוא האם האמצאה עומדת בקריטריון של התקדמות המצאתית. במילים אחרות: האם אנשי מקצוע מעולם התוכן אליו משתייכת האמצאה, תופשים את האמצאה כייחודית, בעלת ערך וכזו שאכן מקדמת ומחדשת  באופן שהאמצאה היא לא מובנית מאליה
    • יעילה ושימושית – המצאת פטנט צריכה להיות בעלת ערך ותועלת, אך גם כזו שניתן להשמיש אותה.
    • על האמצאה להיות משוייכת לתחום טכנולוגי

    אז האם כל אחד יכול להמציא "פטנט"? קחו בחשבון את הדברים הבאים:

    • יש להכיר בהבדל שבין אמצאה ופטנט רשום
    • האמצאה צריכה לעמוד בכל ארבעת הקריטריונים
    • לפני שמתחילים רישום פטנט, יש לחבור אל עורך פטנטים 
    • התהליך של פיתוח פטנט עלול לדרוש מכם השקעה רבה – בכסף ובזמן

    אנחנו ב"כץ פרזנטי ושות'", נשמח לייעץ לכם וללוות אתכם עם רישום הפטנט. פנו אלינו כבר כעת לשיחת ייעוץ ללא התחייבות – 03-9326393